Gazetka redagowana przez uczniów Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Sokółce
marzec 2005 roku


  • Strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Strona 6
  • Strona 7
  • Strona 8


  • Główna


  • Szkoła
  • numer 18

    Zespół redakcyjny:
    E. Gabiniewicz
    A. Gryszko
    P. Żak
    K. Zubrzycki
    D. Bilmin
    Ł. Olechno
    Z. Balicka
    B. Iwanowska
    A. Gryko
    Opieka: Maria Krupa

    Święconka i jej symbole

    [] Początki tego chrześcijańskiego obrzędu sięgają VIII wieku, w Polsce zaś pierwsze jego praktyki odnotowano w XIV stuleciu. Najpierw święcono tylko pieczonego baranka, a więc chlebową figurkę o postaci baranka. Potem dodawano kolejno ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Na końcu święcony kosz został uzupełniony jajkiem i pozostałymi pokarmami, które obecnie weszły do kanonu święconki.

    Chleb - pokarm podstawowy, niezbędnym do życia. Gwarantował dobrobyt i pomyślność. Symbol Ciała Chrystusa

    Jajko - dowód odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią.

    Sól - minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła.

    Wędlina - zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek.

    Ser - symbol zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody.

    Chrzan - symbol wszelkiej siły i fizycznej krzepy.

    Ciasto do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości.

    Koszyk winien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów. Wyścielony serwetą, ozdobiony bielą koronek i zielenią bukszpanu lub gałązek borówki, był wyrazem wielkiej radości. Tą radością trzeba się podzielić podczas wielkanocnego śniadania. I to w znaczeniu symbolicznym jak też dosłownym.

    Wielkanocne śniadanie jest jednocześnie obiadem, na stole znajdą się zapewne smaczne różności. Zacząć można od żuru na białej kiełbasie lub od zupy chrzanowej z jajkiem i białą kiełbasą bądź od zwyczajnego barszczu z jajkiem.

    Opracowano na podstawie http://www.wielkanoc.opoka.org.pl/


    27. marca 2005, 21:05:08